De voordelen van een tuinkas. (En wat uitdagingen)

Wanneer je de deur van je tuinkas op een ochtend van een warme zomerdag open schuift, voel je meteen de hete lucht langs je gezicht naar buiten ontsnappen. Over de drempel stap je naar binnen en kijkt om je heen. Een glimlach vormt zich op je gezicht. De glanzende, dieprode tomaten stralen je tegemoet. Je weegt er voorzichtig één in de palm van je hand, hij voelt warm van de zon. Als je je neus tegen de tomaat drukt en langzaam inademt, doet de kruidige, zoete geur je dromen van zwoele, toscaanse zomeravonden..

Maar dan kijk je op, met verbazing zie je dat de bladeren van de tomatenplanten best slap hangen. Ondanks dat je gisterenmiddag nog water hebt gegeven, is de grond door de hitte in de kas blijkbaar alweer kurkdroog geworden. 

Misschien droom je al een tijd van een tuinkas, maar twijfel je nog. Het is vaak best een grote investering en je vraagt je misschien af of het wel echt iets voor je is.
Een van de voordelen van het hebben van een tuinkas is natuurlijk dat je naast lekkere groenten, smaakvolle tomaten kan kweken zoals bijvoorbeeld de heirloom rassen Pink Brandywine, of Indigo rose.

Maar wat kun je er als moestuinder verder eigenlijk allemaal mee?  En wat zijn de belangrijkste problemen (en oplossingen hiervoor) die bij het kweken in een tuinkas komen kijken?

tuinkas
Een tuinkas kan ook een heerlijke plek zijn om in te zitten

Een huis vol zaailingen

In het begin van het seizoen zijn er twee dingen waar bijna iedere tuinder wel een gebrek aan heeft: ruimte en licht in huis. Als alle zonnige vensterbanken eenmaal vol staan met kweekbakken, trays en kweekpotjes, en er eigenlijk nog van alles bij moet, biedt een tuinkas dé oplossing. Het is heerlijk om in je warme tuinkas bezig zijn met voorzaaien. Zeker als het buiten nog weer voor een winterjas en handschoenen is. Want voorzaaien kan je in een kas perfect. Het licht en de warmte zorgen er voor dat je zaden goed ontkiemen, snel groeien, maar toch compact blijven.

Wel is het handig als je de kas eventueel kan verwarmen als de nachten nog koud zijn. Zeker voor zaden van planten die van warmte houden, zoals bijvoorbeeld tomaten, chili’s of stokbonen. Zo moest ik aan het begin van het seizoen eens twee trays met beschimmelde bonen weggooien omdat het ‘s nachts plots nog maar rond de vier °C werd en mijn kas niet verwarmd is. (Ik heb helaas geen elektriciteit op mijn tuin..) Bodemwarmte door middel van een warmtemat had toen al veel kunnen schelen.

Een tuinkas kan een oven worden

Maar al is het ‘s nachts in een kas binnen vaak bijna even koud als buiten, overdag als de zon erop staat is dat wel anders. Dan schiet de temperatuur razendsnel omhoog. Zeker in de zomer is het daarom belangrijk om de temperatuur te reguleren. Er zijn een paar dingen die je daarvoor kunt doen.

  • De ramen en deuren wijd open zetten. Hiervoor kun je eventueel automatische raamopeners op de ramen bevestigen. Handig, want gedurende de dag kan de zon opeens gaan schijnen waardoor het snel heet (+40°C) wordt. Als je dan niet de mogelijkheid hebt om de ramen open te doen, kan dat een probleem opleveren voor je planten. Het blad zou kunnen verbranden, of door de hitte kan de groei stilvallen.
  • Kassenwit op de ramen aanbrengen of een schaduwdoek ophangen. Kassenwit filtert het zonlicht. Het is makkelijk en snel op de ramen te smeren met een kwast of muurverfroller. Een schaduwdoek is ook effectief, maar ik vind het soms wel een gedoe om het op te hangen.  

Dorstige planten

Naast eventuele verbranding van je planten zorgt de hete zon in een tuinkas nog voor een ander probleem, droogte. Vooral potten kunnen op warme dagen heel snel uitdrogen. Als je in de volle grond kweekt gaat het uitdrogen meestal minder snel. Zeker als je op de bodem rondom je planten een dikke laag mulch aanbrengt. Maar in mijn kas moet ik in de volle grond in zonnige perioden alsnog wel om de dag water geven. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn. Maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat is het wel handig als je fijne buren of vrienden hebt die het leuk vinden om het water geven dan tijdelijk van je over te nemen.

Die lieve mensen kan je dan later mooi bedanken met een paar heerlijke tomaten, paprika’s of chili’s die je zelf hebt gekweekt. En reken maar dat ze daar blij mee zullen zijn, want die groenten uit eigen kas smaken meestal geweldig. 

San Marzano tomaten in tuinkas
De lekkerste tomaten komen vaak uit eigen kas! (Ras op de foto: San Marzano)

Is een kas de investering waard? Het blijft natuurlijk een persoonlijke afweging. Maar wil je meer plek om beter en vroeger te kunnen zaaien, de lekkerste tomaten, paprika’s, pikante chili’s of zelfs meloenen kweken en ben je in de gelegenheid om de extra benodigde tijd ervoor vrij te maken? Dan is een tuinkas geweldig om in je tuin te hebben!

Trouwens, als de tomaten en paprikaplanten aan het eind van het seizoen gaan verpieteren, hoeft dat in je kas niet het einde van het tuinseizoen te betekenen. Je kan ook in de winter nog allerlei groenten in een (onverwarmde) kas kweken. Bijvoorbeeld Aziatische bladgroenten, (veld)sla, andijvie, winterpostelein, raapstelen en bladkool, of snijbiet. Het is dan wel beter om het kassenwit van de ramen af te halen. Dat gaat makkelijk met water en een spons of borstel. Zo komt er nog zoveel mogelijk van het zwakker wordende zonlicht door het glas van je tuinkas naar binnen. Niet alleen fijn voor je planten, maar ook om zelf van te genieten!

Wil je deze website supporten en ervoor zorgen dat andere tuinliefhebbers dit artikel ook kunnen lezen? Deel dit artikel dan op social media!

Vergelijkbare berichten