Black Krim tomaten review
Ik heb eens horen zeggen dat de lekkerste heirloom tomatenrassen zich een tijd lang verstopt hebben achter het ijzeren gordijn. Twee van die rassen probeerde ik in het seizoen van 2021 uit in mijn kas. Azoychka en Black Krim.
Black Krim is een tomatenras afkomstig van het schiereiland de Krim, aan de Zwarte Zee. Ze groeit net als Azoychka met flinke trossen aan behoorlijk grote, indeterminate planten. Deze komen met gemak boven de twee meter uit! Al relatief vroeg in het seizoen verkleuren de vleestomaten van groen naar rood of roodbruin en de plant gaat tot laat in de zomer door met produceren.
Black Krim is een echte vleestomaat. Flink groot, met een vlezige structuur. Wat me opviel is dat hij uitzonderlijk sappig is! Ook heeft hij een opvallend kruidige smaak, een beetje zoals Indigo Rose, die ook donker van kleur is. Qua zoetheid vind ik hem ergens in het midden van het spectrum zitten.
Een van de belangrijkste problemen die ik tegen kwam bij de teelt was het gewicht van de planten. Je moet ze erg goed opbinden met een sterk touw, anders breekt het en knakt de plant. Dieven is ook aan te raden, dan krijg je geen enorm oerwoud aan zijscheuten. Daarnaast scheuren de tomaten makkelijk bij onregelmatig water geven. Wat hiertegen goed lijkt te helpen is om de grond om de plant heen te bedekken met een dikke laag mulch. Hierdoor blijft de bodem veel langer vochtig waardoor je minder vaak water hoeft te geven. Zo blijft de vochtigheidsgraad van de bodem gelijkmatiger en scheuren de tomaten niet zo snel.
Black Krim kan je helemaal laten afrijpen aan de plant, maar je kan ze ook oogsten net nadat het verkleuren begint. Je kan ze dan verder laten afrijpen op de vensterbank. Dit heeft als voordeel dat ze minder snel scheuren, ze minder snel last krijgen van beestjes die op de zoete rijpe geur afkomen en het heeft volgens mij niet echt invloed op de smaak.
Hou je van friszoete vleestomaten met een kruidige smaak? Geef Black Krim dan zeker een kans!
Wil je deze website supporten en ervoor zorgen dat andere tuinliefhebbers dit artikel ook kunnen lezen? Deel dit artikel dan op social media!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.