podcast cactus

Reis jij ook vaak voor je werk? Of vind je klussen in huis vervelend om te doen? Op zulke momenten luister ik graag naar podcasts over planten en tuinieren. Niet alleen maakt het de klusjes of de reis een stuk minder saai, je kan ondertussen een hoop leren! 

Het leuke is dat je ontzettend veel keuze hebt in podcasts over tuinieren. Sommige gaan vooral over tuintechnieken in moestuin en/of siertuin, terwijl anderen vooral de verhalen achter planten vertellen.

Lees ook:  Binnen voorzaaien: In 4 stappen naar succes!

Hieronder vind je de tuin en planten podcasts waar ik vaak naar luister en veel van leer!

Nederlandstalige podcasts over planten en tuinieren

Plantenverhalen  In deze nederlandstalige podcast draait het om verhalen over de geschiedenis, symboliek en het gebruik van planten.

Annet Breure gaat in gesprek met botanisten, kunstenaars, kwekers, tuinmannen, filosofen, specialisten en eenieder die zich door planten laat inspireren.  Een erg leuke podcast, vooral voor mensen die van mooie verhalen houden.
Tip: Aflevering 4: De Linde, met gastverteller Vincentius van Rossum.

Discutafel is een gedeeltelijk nederlands en gedeeltelijk engelstalige podcast van Ivonne Smit en Marlies Notermans, over ecologisch tuinieren en permacultuur. Veelal korte afleveringen. Tip: besparingstips

Plantenvrienden is een leuke podcast die de boeiende verhalen vertelt van mensen die van planten houden. Deze podcast heeft vooral korte afleveringen.
Tip: Aflevering 33: meerstammige eik, met Frans Smith

 

Engelstalige podcasts over planten en tuinieren

 

The Joe Gardener Show De podcast van Joe Lamp’l, in Amerika een belangrijke ambassadeur van natuurlijk tuinieren. Daarnaast is hij host van het gelijknamige televisieprogramma. Hij zet zich op vele manieren in om kennis beschikbaar te stellen over allerlei onderwerpen die gaan over alles wat met natuurlijk tuinieren te maken heeft. Denk hierbij aan het stimuleren van biodiversiteit in de tuin, samenwerken met het bodemvoedselweb, tuinieren en klimaatverandering, jaarrond moestuinieren, design ideeen enzovoort.

Dit doet hij vooral door leuke en interessante interviews met onder andere Charles Dowding, de No Dig gardening guru. Of bijvoorbeeld Jeff Lowenfells, co-auteur van Teaming with Microbes-The Organic Gardener’s Guide to the Soil Food Web, in het Nederlands “het bodemvoedselweb. De podcasts zitten vol met science based info en voor mij elke donderdag een must listen!

Aflevering met Charles Dowding 
Aflevering met Jeff Lowenfels

A Way to Garden Een podcast van Margaret Roach, auteur van vier boeken en autoriteit op het gebied van tuinieren. Deze podcast kenmerkt zich door de hoogwaardige interviews die wekelijks worden gepubliceerd. Onderwerpen lopen uiteen van tuinieren en landscaping, vogels, boeken en recepten.

Erg informatief en bruikbaar door de vele experts die aan het woord komen. Neem ook eens een kijkje op haar website voor interessante artikelen over deze onderwerpen.

Gardeners Corner BBC Radio Ulster De tuinpodcast van BBC met David Maxwell. Materiaal van de BBC staat meestal garant voor hoge kwaliteit, zo ook deze podcast. Tuinadvies, interviews en verslagen. Tip: Gardeners Corner in the winter garden.

The Still Growing Podcast was de eerste podcast over tuinieren waar ik naar luisterde. Hij wordt gehost door Jennifer Ebeling uit Minnesota, USA. Deze podcast wordt op het moment geloof ik niet aangevuld, maar er zijn tot nu toe meer dan 600 afleveringen die tussen de 50 minuten en 2 uur duren, dus genoeg luisterplezier!

De meeste podcasts bestaan uit een interview met experts op een bepaald gebied, auteurs van boeken over tuingerelateerde onderwerpen. Deze interviews worden aangevuld met nieuws uit de wereld van tuinieren.

Wat mij aanspreekt in deze podcast is haar manier van interviewen, de besproken onderwerpen, en de duur van de afleveringen. Onderwerpen zoals moestuinieren, composteren, styling, plantenspecials, geschiedenis van botanie en andere plantenzaken worden besproken.

Naast Spotify vind je deze podcast op i-tunes, Stitcher Radio, Podfeed, Miro Guide en op de website en blog van Jennifer Ebeling, www.6ftmama.com.
Tip: Composting Solutions: Cleaner, Faster Methods to Redefine Rotten with Michelle Balz

Plantrama Deze podcast raad ik je zeker aan. Op het moment van schrijven zijn er 62 afleveringen en de podcast wordt nog aangevuld. Deze afleveringen zijn wat korter, zo’n 15 tot 40 minuten. Ze hebben een hoog tempo, in de afleveringen worden meestal 3 onderwerpen besproken door Ellen Zachos en C.L. Fornari.
Tip: Aspargus, Marigods for Insect Control, and Mixed Containers

Bloom And Grow Radio is een podcast gericht op de kamerplantenfanaat, succulentenliefhebber en urbanjungle-bewoner. De hostess Maria Failla interviewt interessante en ervaren plantenliefhebbers in de urban gardening community.

Luister naar deze podcast voor verhalen, lessen over en verzorgingstips voor kamerplanten. Tip: Episode 42: Make Your Own Mosspole Tutorial

In Defense of Plants Een podcast met host Matt Candeias. Geeft planten een stem! Interviews met onder andere mensen van Kew Royal Botanical Gardens en botanisten van over de hele wereld. Het behoud van soorten en het werk wat daarvoor wordt verricht is een belangrijk onderwerp. Deze podcast is wat meer gericht op de wetenschappelijke kant van planten en diversiteit.
Tip: The Changing Forests of The Andes

We Dig Plants Podcast is een podcast over alles wat met planten te maken heeft in de brede zin van het woord. Deze podcast is wel gericht op de Amerikaanse luisteraar, dus je moet wel even zoeken naar onderwerpen die ook bij ons bruikbaar zijn.
Tip: Ep. 193: The Garden Awakening