|

Indigo Rose: Een review van dit tomatenras.

In het seizoen van 2020 kweekte ik naast Pink Brandywine voor het eerst het tomatenras Indigo Rose. In deze review lees je over de smaak, textuur, groei, een leuk weetje en over eventuele problemen van dit ras.

Eigenlijk wist ik toen ik de zaden bestelde nog niks van Indigo Rose. Ik vond het vooral een mooie naam en op de foto’s zagen ze er prachtig uit. Het is een relatief nieuw Amerikaans ras, het is ontwikkeld aan de Universiteit van Oregon. De bedoeling van het teelt programma was om rassen te kweken met een verhoogd gehalte aan anti-oxidanten omdat deze stoffen goed zijn voor de gezondheid van ons lichaam. Deze komen in de tomaat Indigo Rose voor als anthocyanen, die hem zijn mooie paarse kleur geven. Dit ras is de eerste ter wereld met een echt paarse kleur! Als hij helemaal rijp is, wordt de kleur meer paars/bruin met wat oranje waar hij minder zon krijgt. Zo zie je dat het precies onder de kroonblaadjes oranje blijft, in de vorm van een sterretje!

Hoe groeit de Indigo Rose?

Ik zaaide ze net als mijn andere tomaten in huis op de vensterbank in maart, zodat ik ze in april in de kas zou kunnen zetten. De kieming van de zaden die ik had was prima en het was heel leuk om te zien dat de kiemplantjes al vanaf het prille begin een paars steeltje hadden, die steeds donkerder werd van kleur!

Het paarse steeltje van een indigo rose zaailing
Zelfs in het steeltje van indigo rose zaailingen zie je al een paarse gloed.

Het is naar mijn idee niet de snelst groeiende soort. De groei kwam traag op gang maar verliep verder zonder problemen. De plant werd in mijn onverwarmde kas ongeveer 150 tot 170 centimeter hoog. Het planttype is indeterminate, wat betekent dat hij over een langere periode door groeit en vruchten vormt.

Indigo Rose tomaten hangend aan de struik.
De mooie Indigo Rose, met onder de kroonblaadjes het oranje sterretje

Resistentie tegen ziektes

Deze tomaten zouden een goede resistentie tegen ziektes moeten hebben. Bij mij hebben ze vorig seizoen tot diep in de herfst dan ook geen last gehad van Phytoftora of andere problemen.

De tomaten

De tomaten van Indigo Rose zijn niet groot, een echte cocktail tomaat. Ze groeien met een heel aantal op een rij aan een steel. Een kenmerk is dat ze behoorlijk lang hard en groen blijven. Na gemiddeld 91 dagen zijn ze rijp en kleuren bruin en paars, ze blijven oranje op de plekken waar ze minder zon krijgen.

De smaak van Indigo Rose

Mits ze heel goed rijp waren, vond ik de smaak echt fantastisch. Meestal had ik ze al op voordat ik thuis was aangekomen. Ze smaken zoet en kruidig en de schil is qua dikte gemiddeld. Daarnaast is de structuur lekker zacht en gemiddeld sappig. De smaak kan natuurlijk verschillen bij andere groeiomstandigheden.

De indigo rose is heerlijk als cocktail tomaatje!

Indigo Rose in de keuken

Eigenlijk vind ik deze tomaten het meest geschikt om gewoon ‘zo’ te eten. Heerlijk als cocktailtomaatje!

Zaden

Het ras is ‘open-pollinated’ ofwel zaadvast, wat betekend dat bij zelfbestuiving, uit de zaden vrijwel zeker planten met dezelfde eigenschappen terug komen.

Conclusie

De voordelen: Smaak, goede opbrengst qua aantallen.

De nadelen: Heeft een lang en zonnig seizoen nodig om tomaten met een optimale smaak te produceren.

Al met al vind ik dit zeker een soort om eens uit te proberen. Zaai hem vroeg, en geef hem een zonnige, warme plek. Als je de tomaten pas oogst als ze volledig rijp zijn, of ze lang laat narijpen op de vensterbank, zal de smaak je verrassen! Mijn beste tip hierbij is om de rijping vooral te beoordelen aan de hand van of de tomaat zacht genoeg is, en minder op de kleur.

Bronnen:

https://extension.oregonstate.edu/news/

Vergelijkbare berichten