Azoychka: review van deze Russische tomaat

Toen ik vorig jaar het heirloom tomatenras azoychka met nog een paar andere rassen selecteerde om deze zomer in de kas te kweken, had ik geen idee hoe ze er uit zou zien. Er stonden geen foto’s in de willekeurige lijst met best smakende tomatenrassen die ik online had gevonden en het was een leuke verassing om de verkleuring van groen naar licht geel te zien toen ze begon te rijpen.

Al snel was er geen groen meer te bekennen en werd de kleur donkerder geel naarmate azoychka rijper werd. Een mooie tomaat om te zien vond ik! Maar hoe was de ‘kweekervaring’, smaak, en textuur?

De groeikracht van azoychka

Azoychka groeit met flinke trossen aan forse, indeterminate planten. Dat houdt in dat de planten hoog doorgroeien en tot laat in het seizoen vruchten produceren. Het is daarom extra belangrijk om ze goed op te binden want de planten worden best zwaar. Van de zeven tomatenrassen die ik kweekte in het seizoen van 2021, behoorden de planten van azoychka tot de grootste en meest gezonde. Ook was dit ras van alle rassen het eerst rijp. Het formaat van de tomaten was ongeveer de grootte van een ‘supermarkt vleestomaat.’

De smaak van azoychka vind ik aan de zoetere kant, maar er zit ook voldoende frisheid in. De structuur van binnen is zacht. Daarom vind ik deze tomaat niet alleen lekker om zo te eten, maar ook heel geschikt voor in sauzen en tapenades.

Azoychka tomaten in plakjes op een bord

Als je op zoek bent naar een friszoete, gele tomaat met een zachte structuur, die een betrouwbare oogst geeft en relatief vroeg rijpt, dan is azoychka de moeite waard om eens te proberen. Hou je meer van tomaten met een bite? Probeer dan eens brandywine of black krim.

Wil je deze website supporten en ervoor zorgen dat andere tuinliefhebbers dit artikel ook kunnen lezen? Deel dit artikel dan op social media!

Vergelijkbare berichten