Een balkon in de winter, van bloemen tot groenten

In de zomer een oase van bloemen, kleuren en geuren, een plek om te genieten. Waarom niet ook in de winter? Het is zonde om deze ruimte in de winter onbenut te laten, er zijn voldoende mogelijkheden om lekker bezig te blijven en te genieten van tuinieren, het hele jaar door. Hier wat tips ter inspiratie!

Maak kleurrijke potten

Overal in tuincentra worden nu veel planten aangeboden die je kunt gebruiken om de mooiste combinaties mee te maken. Neem een mooie terracotta pot die vorstbestendig is, en beplant hem met bijvoorbeeld de volgende planten.

IMG_20181014_003144_344.jpg
6 soorten viooltjes die de hele winter bloeien

Heide (gebruik wel heidegrond), violen, helleborus, bergthee, festuca glauca, cyclamen, of kies voor de kleurrijke Primula’s die vroeg in het voorjaar bloeien. Plaats kleine wintergroene struiken of coniferen in een pot op de grond en maak gebruik van de hoogte door potten met bloemen op bijvoorbeeld een tafeltje te plaatsen.

IMG_20181014_002553_354.jpg
tulpen in een terracotta schaal

Vergeet ook zeker de mogelijkheid van bloembollen in potten niet, de keuze is ook hier eindeloos. Gebruik weer een mooie terracotta pot, vul deze met potgrond vermengd met 1/4 deel perliet, grof zand, fijn grind, lavagrit of vermiculiet. Bloembollen houden van een luchtig, goed drainerende grond. plant ze tot in december en geniet in het voorjaar van de kleurenpracht.

Het kweken van groenten is ook goed mogelijk op je balkon in de winter. Sommige soorten kunnen zonder bescherming geteeld worden, maar wat vaak wel handig is om dan te hebben is een klein kweekkasje. Dit hoeft niet perse een dure glazen muurkas te zijn (al is dat best mooi), wie creatief is kan met wat plastic en een (eventueel houten) frame al een prima bescherming realiseren. Als je een glazen of plastic plaat over een plantenbed, of een bak met plantenpotten kan plaatsen en je kan hem indien nodig op een kier zetten voor ventilatie kan je behoorlijk wat soorten groenten kweken. De volgende soorten zijn bijvoorbeeld geschikt voor winterteelt;

Winterpostelein- Het liefst zaaien onder glas, of een andere bescherming. Zaaien van Juli tot en met november, oogsten van oktober tot in maart.

Spinazie- Kies een ras wat geschikt is voor winterteelt, bijvoorbeeld ‘Winterreuzen’. Zaaien van augustus tot en met november, oogst vanaf oktober tot in januari. Zaai in wat grotere potten. Bescherming is niet nodig.

Veldsla- Bijvoorbeeld ‘Favor’. Zaai onder bescherming van oktober tot in mei, de rest van de maanden kan het in de buitenlucht. Oogst het hele jaar door.

Erwten- Zaai nu in potten en verplaats ze naar een plek met bescherming. Oogst de erwten begin volgende zomer. Hetzelfde kun je doen met tuinbonen voor een vroege oogst volgend jaar.

Namenia of bladmoes- Zaai november tot en met februari onder glas voor oogst vanaf februari tot juni.

Er zijn best wat voordelen van het kweken op een balkon. Je hebt geen last van hongerige dieren, en het vriest minder hard omdat het wat hoger is. Natuurlijk wordt de groeisnelheid van de planten wel deels bepaald door de hoeveelheid zonlicht op je balkon. Op een balkon op het noorden zal het moeilijk gaan in vergelijking met een balkon op het zuiden. Natuurlijk zijn al deze mogelijkheden ook prima toepasbaar in een tuin, of op een terras.

20181018_140555.jpg
Een late zaai van saladeblaadjes in de herfst geeft de winter door oogst

De plantjes zullen gedurende de maanden met de kortste dagen niet (hard) groeien, maar kunnen de kou goed overleven en zorgen in het vroege voorjaar voor heerlijke malse, en gezonde blaadjes! Zaden zijn online of in het tuincentrum verkrijgbaar. Heb je vragen of ideeën over hoe je in de winter meer kunt genieten van je balkon? Laat onderaan je reactie achter!

Door Sam van Rootselaar

Vergelijkbare berichten