Heirloom tomaten review: Pink Brandywine

Als je tomaten kweekt, is er een overweldigende hoeveelheid soorten om uit te kiezen. Veel ervan zijn heirloom variëteiten. Net als Pink Brandywine zijn dit variëteiten waarvan generatie op generatie de zaden zijn verzameld van de best presterende planten, meestal geselecteerd op smaak. Deze zijn dus anders dan hybriden waarbij er sprake is van een kruising.

Deze kruisingen worden vaak ontwikkeld om bijvoorbeeld een grote opbrengst of langere houdbaarheid te creëren. Dit is dan vaak belangrijker dan de smaak. Heirloom variëteiten kweek je dus vooral voor de smaak en de historie, hierbij moet je dan soms eventuele nadelen voor lief nemen.

Een soort die ik nu twee jaar met plezier heb gekweekt in de kas, ‘Pink Brandywine’, valt ook onder de heirloom tomaten. Ik heb het hier over de Pink Brandywine waarvan je over het algemeen zaden kan kopen bij de gemiddelde online zaden/moestuin shop. Ik ben erg tevreden over de voordelen van deze tomaten, maar hij heeft helaas ook wat nadelen.

De plant

Groei

Het is een flinke groeier die, als je hem vergeet te toppen, (zoals ik), boven de twee meter uit kan komen. Het is belangrijk om hem goed op te binden aan stevige stokken omdat de tomaten met gemak 500 gram kunnen wegen. De bladeren van de plant lijken op die van aardappels. Het is een midden tot late variëteit, de oogst begint 70 tot 85 dagen na zaaien.

Als de tomaat begint te kleuren kan je hem oogsten.

Resistentie tegen ziektes

Helaas is deze variëteit niet resistent tegen allerlei ziektes waaronder phytoftora. Daarom is het extra belangrijk om het blad zo droog mogelijk te houden en alleen water te geven op de aarde. Mulch deze goed zodat er minder kans is dat eventuele sporen van schimmels op het blad spatten. Het kweken onder glas zou ik dan ook wel aanbevelen.

De tomaten

Smaak

Brandywine tomaten zijn over het algemeen heel lekker van smaak. Degene die bij mij uit de kas komen zijn meestal niet heel erg zoet, maar wel smaakvol. Er lijkt een ‘fris zuurtje’ in te zitten.

Uiterlijk

De kleur is als ze goed rijp zijn bij deze brandywine roze, maar er bestaan ook brandywine tomaten met andere kleuren. Als ze beginnen te kleuren kan je ze al van de plant afhalen want ze rijpen gewoon door, voor de smaak schijnt het niet uit te maken of je ze langer laat hangen. Maar zolang ze nog aan de plant zitten zijn ze wel kwetsbaar voor vraat of ziektes.

De tomaten hebben vaak ‘groene schouders’. Een soort ribbels op de bovenkant die groen en hard blijven, ook als de tomaat rijp is. Dit is een nadeel want het groene gedeelte is niet echt lekker. Het is wel makkelijk om deze ribbels te verwijderen bij het snijden. Er blijft dan nog meer dan genoeg over om van te genieten!

De Pink Brandywine is een stuk groter dan Indigo Rose

De structuur van Pink Brandywine

Desondanks vind ik de structuur bij deze tomaten goed. Vooral de onderkant is lekker zacht als ze goed rijp zijn. Verder naar boven toe worden ze wat harder, vooral door de eerder genoemde ‘groene schouders’. De tomaten zijn heel sappig. De schil is erg dun.

In de keuken

Deze brandywine tomaten zijn uitermate geschikt om te verwerken in salades! Eerlijk gezegd halen ze bij mij vaak de keuken niet eens. Nee, ook die van 500 gram niet ;).

Brandywine is een echte vleestomaat!

Vergeet niet om van de beste exemplaren de zaden te bewaren, zo blijft de soort behouden en is er zelfs kans dat na lange tijd de variëteit zich beter aanpast aan de specifieke omgeving waarin hij gekweekt wordt.

Conclusie

Voordelen

Goede smaak en structuur, mooie zware, sappige tomaten met een dunne schil. Heel mooi om te zien.

Nadelen

Gevoelig voor ziekten, groene schouders.

De groene schouders van Brandywine..

Meer over de Brandywine tomaat vind je op https://specialtyproduce.com/produce/Pink_Brandywine_Heirloom_Tomatoes_13276.php

Wil je dat meer (moes)tuinliefhebbers dit artikel kunnen lezen? deel hem dan op social!

Vergelijkbare berichten