Moestuin tips: Mijn blunders en successen van 2020.

Nu het begin van 2021 gemaakt is, kunnen we terugblikken op een bewogen jaar, op veel gebieden. In de tuin was het warm! In de Bilt was dit jaar, samen met 2014 zelfs het warmste jaar ooit gemeten. Droog was het ook, net als vorige zomer. Maar eigenlijk was het voor mij qua moestuin een heel goed jaar. De extra vriezer die er is gekomen zit bomvol met groenten die we in de winter kunnen opeten. Het is alleen een beetje veel van hetzelfde, maar daarover later meer. In dit stuk deel ik namelijk graag mijn successen, moestuin tips, en blunders van het seizoen 2020 met je. Hopelijk kan ik zo mijn steentje bijdragen om jouw 2021 een topjaar in de (moes) tuin te maken!

Wat er goed ging:

Moestuintip 1: Het loont om er dicht op te zitten.

Als je zaait, wil je natuurlijk dat de jonge plantjes een perfecte start krijgen. De eerste groei van het plantje is erg belangrijk om later een sterke volwassen plant te krijgen. Daarom is het essentieel dat het kiemplantje de juiste hoeveelheid licht en warmte krijgt en dat hij op precies het goede moment wordt verspeend. Zo treed er geen vertraging in de groei op waardoor het jonge plantje vatbaar wordt voor allerlei ziektes en plagen, en groeit het bovengrondse deel en het wortelstelsel gezond op.

Moestuintip 2: Meng wat levende compost door de grond waarin je zaait en verspeent.

Dit jaar heb ik een groot deel van mijn potgrond voor het zaaien en verspenen vermengd met wat klei uit eigen tuin en wat zelfgemaakte bladaarde. Ik heb het niet wetenschappelijk getest maar kreeg wel het idee dat het een positieve invloed had op de algemene gezondheid van de plant. Het idee hierachter is dat de micro-organismen in de klei en bladaarde het jonge plantje minder vatbaar maken voor ziektes, omdat ze door hun concurrerende werking de boel in balans houden en zo plagen voorkomen. Ook denk ik dat ze de tijd verkorten die de plant nodig heeft om aan te slaan in de volle grond, dit omdat de plant al ‘bekend’ is met de aanwezige micro-organismen die daar leven. Ondanks dat het misschien wat vaag klinkt en ik het niet zo wetenschappelijk kan onderbouwen wil ik het toch als tip meegeven.

Waar ruimte zat voor verbetering:

Moestuintip 3: Plant geen bonen in bemeste grond.

Nadat ik in de lente een nieuw bed had voorbereid met een mooie flinke laag champost, en een klimrek van stevige takken had gebouwd was het tijd om de mooi opgegroeide ‘prijswinner’ pronkbonen op hun plekje te zetten. Maar al na een week of twee zag ik dat ze het totaal niet naar hun zin hadden. De groei stopte bijna helemaal en de planten zagen er niet goed uit. Ik was namelijk vergeten dat je bonen en andere vlinderbloemigen niet in bemeste, of in dit geval, te rijke grond moet zetten… gelukkig had ik nog een bed over waar ik maar een klein laagje champost op had gelegd. Dit er allemaal afgeharkt, en de bonenplanten uitgegraven om ze naar het andere bed te transplanteren.

Maar nu kwam het lastige, het klimrek. Met een paar helpende handen zo goed en kwaad als het ging dat klimrek in zijn geheel naar het andere bed getild en geprobeerd om de stokken nog een beetje in de grond te prutsen.. De bonen er toen maar onder geplant. Enfin, uiteindelijk zijn ze nog goed gaan groeien en zijn er ook nog best wat bonen vanaf gekomen. Maar het klimrek is wel drie keer omgwaaid en zag er op het laatst meer uit als het nest van een grote, exotische vogel. In 2021 hou ik mooi een onbemest bedje vrij voor de bonen!

P.s., Prijswinner is een aanrader..

Gelukkig toch nog bonen kunnen oogsten.. hier de laatste oogst met op de achtergrond het ‘nest’.

Moestuintip 4: Op tijd oogsten en gespreid zaaien.

De groene kolen deden het wél fantastisch in de champost. Al snel vormde ze mooie ronde kolen, die ik toen eigenlijk allemaal tegelijk had moeten oogsten. Ik weet niet of het door de droogte en de hitte kwam maar het leek wel of ze sneller dan normaal, één voor één begonnen door te schieten. Nu is dat bij sluitkolen helemaal niet zo’n mooi proces. De kool scheurt namelijk open waarna er een verfrommelde stengel uitkomt. Waar de kool is opengescheurd gaat hij dan ook nog rotten. Klein oogsten dus, zeker als er een droge, warme tijd aankomt! Daarnaast is het slim om gespreid te zaaien als het gaat om groenten die in één keer een grote hoeveelheid oogst geven, zo voorkom je dat je in eens 20 kilo kool voor je kiezen krijgt.

Moestuintip 5: Varieëer meer!

Dan nu over die nieuwe vriezer voor alle oogst die we aan het begin van het seizoen hebben gekocht. Die zit vol, maar vooral met Snijbiet, Groene kool en Nieuw Zeelandse Spinazie, genoeg om de hele winter elke week van te eten. Lekker, maar wat variatie is ook niet verkeerd natuurlijk. Daarom zaai ik aankomend seizoen maar de helft van deze groenten en in de plaats daarvan drie verschillende anderen! Liever wat minder van veel verschillende soorten dan een hele berg van hetzelfde.

De enorme hoeveelheid Nieuw Zeelandse Spinazie die nog over was na de eerste vorst.

Zijn experimenteren en uitproberen uiteindelijk niet twee van de dingen die tuinieren zo interessant maken? Ik kan in ieder geval niet wachten om weer lekker de tuin in te gaan aankomend seizoen met nieuwe uitdagingen en experimenten!

Volg The wild gardening op facebook als je op de hoogte wil blijven van nieuwe artikelen!

Vergelijkbare berichten