Test: Plantengier
De meeste mensen zijn wel bekend met plantengier. Een gefermenteerd mengsel van plantenresten in water. De boeren maken het van koeienpoep. Er is niet echt een vast recept voor, je kan verschillende planten gebruiken waaronder Brandnetel, Smeerwortel en Heermoes. De precieze samenstelling varieert dan ook, er worden ook veel verschillende dingen beweert over welke gier welke voedingsstoffen bevat. Uiteindelijk komt het er op neer dat je planten onder water zet en vervolgens veranderen micro-organismen dan de planten in bruikbare organische stoffen. Net als wat er gebeurt als je compost maakt, of mulch rondom je planten aanbrengt. Met deze niet wetenschappelijke, kleine test wilde ik eens kijken wat er zou gebeuren als je verschillende doseringen plantengier aan een aantal verschillende jonge plantjes zou geven. Na het verslag hierover kan je lezen hoe ik de gier maakte voor deze test.
De opzet
Ik zaaide een tray met verschillende soorten bladgroenten, namelijk Paksoi, Rucola, Mizuna en soortgelijke in normale potgrond. Toen deze groot genoeg waren plantte ik ze uit in P9 potjes. Deze vulde ik met oude aarde, afkomstig uit groeizakken waar ik de afgelopen zomer tomaten in kweekte. Ik wilde aarde hebben die niet meer al te rijk aan voedingsstoffen was, zodat ik goed en snel een eventueel tekort in voedingsstoffen en verschillen in groeisnelheid kon vaststellen. De plantjes verdeelde ik in groepjes en gaf ze verschillende doseringen Smeerwortel/Brandnetelgier.
Hier boven zie je drie rijtjes van zes potjes. Hier, op 21/10/2018 had ik de plantjes net verspeend. Ik gaf de linker zes alleen slootwater. De middelste zes gaf ik Brandnetel/Smeerwortelgier, 1 op 10 verdund met slootwater. De rechter zes gaf ik pure plantengier. Op de volgende foto zie je het resultaat op 12/12/2018.
Het is duidelijk dat de rechter zes planten het snelst gegroeid zijn. De middelste en linker rijtjes van zes zijn beduidend minder snel gegroeid en zien er ook minder gezond uit, ze vertonen tekenen van een tekort aan nutriënten want een aantal blaadjes zijn geel of rood. De wortelgroei van de rechter zes planten bleef compact. De rest van de planten groeiden de pot uit aan de onderkant. Dit kan ook komen omdat de rechter zes planten niet in een bak staan en de rest wel. De wortels van alle 18 planten zagen er gezond uit. Er was in dit geval geen enkele sprake van verbranding van de wortels.
Conclusie
Nogmaals, deze test is natuurlijk niet wetenschappelijk correct opgezet en is enkel bedoeld om een idee te geven over de vraag of plantengier op een positieve manier kan bijdragen aan de gezondheid en groeisnelheid van een plant. Ik denk dat wel duidelijk is dat dat inderdaad zo is, in ieder geval, in deze situatie. Wat mij eigenlijk wel verbaasde was dat er zo weinig verschil te zien was tussen de puur water en de verdunde giergroep. Er wordt vaak gezegd dat je plantengier 1 op 10 moet verdunnen, omdat anders de kans bestaat op overbemesting of verbranding van de wortels. In dit geval was dat dus niet zo, de planten die pure gier kregen, deden het duidelijk het best. Het kan natuurlijk wel zijn dat andere soorten planten niet tegen de pure gier kunnen, wees hier dus wel voorzichtig mee als je het wilt proberen. Het laat voor mij ook zien dat het niet onmogelijk is om potgrond nog een keer te gebruiken, in iedergeval voor dit soort bladgroenten. Maar dat het dan wel nieuwe voedingsstoffen nodig heeft, eventueel in de vorm van gier.
Vervolg
Ik ga komend seizoen deze test nog eens herhalen, maar dan wat groter, en met meer soorten planten. Ook ben ik benieuwd of je dezelfde resultaten krijgt bij gebruik van nieuwe potgrond. Daar zitten immers in principe al genoeg voedingsstoffen in en omdat elke plant dan genoeg nutrienten krijgt vertonen ze dan geen symptomen van tekorten. Daardoor zou je dus minder verschil moeten zien tussen verschillende doseringen.
Hoe ik deze plantengier maak
Benodigdheden:
- Een emmer
- een steen
- water
- brandnetels
- en/of smeerwortel
Werkwijze
Neem ongeveer gelijke delen Brandnetel en Smeerwortel. Ik gebruik zelf de hele plant, behalve de wortels. Maak het een beetje klein zodat het goed in de emmer past. Doe de planten in de emmer en leg er een steen op. Zet daarna de planten onder water. De steen zorgt er voor dat de planten onder water blijven.
Zet nu de emmer op een plek waar je geen hebt van nare luchtjes, want die gaan er komen! Het ruikt na vijf tot 14 dagen hetzelfde als de gier die de boeren op het land gebruiken. De kleur wordt donker en er komen bubbels in. Dit is een goed teken, want hieraan kan je zien dan de micro-organismen hun werk aan het doen zijn en de planten hebben veranderd in voedingsstoffen voor je planten. Je kan het vergelijken met een oude auto die je naar de sloop brengt. Deze wordt uit elkaar gehaald en de onderdelen kunnen dan weer gebruikt worden in andere auto’s.
De gier is nu klaar voor gebruik. Als je het in een gieter met een broes wil gebruiken moet je het wel eerst zeven omdat hij anders verstopt raakt. Nog een laatste tip, zorg ervoor dat je niet, zoals ik, bij elke keer dat je de gieter vult de helft over je schoenen gooit. De geur blijft bijzonder lang aanwezig.
Veel kweekplezier!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.