8 redenen om (meer) te gaan tuinieren
Is jouw voor of achtertuin een blok aan je been, die je per ongeluk bij je woning hebt gekregen? Of zie je op tegen dat onkruid wieden, wat eigenlijk al 2 maanden geleden had moeten gebeuren en nu een onoverkomelijke hindernis is geworden op het pad naar innerlijke rust en tevredenheid? Deze 8 redenen geven je de kracht om er weer tegenaan te kunnen.
1. Ontspanning Tuinieren en dan met name het verzorgen van planten vereist een rustige, vriendelijke en zorgzame aandacht.
Ook adem je als je bezig bent met de aarde een bepaalde bacterie in, mycobacterium vaccae. Deze bacterie verhoogt het serotonine niveau in de hersenen wat een ontspannend en positief effect heeft. Meer info over deze bacterie vind je hier.
2. Creativiteit
Je zou een tuin kunnen zien als een leeg canvas waarop je in volledige vrijheid kan schilderen wat je aanspreekt. Een tuin helpt op deze manier om je creatieve vermogen te ontwikkelen en te stimuleren.
3. Fysieke gezondheid Tuinieren draagt op een prettige en effectieve manier bij aan een actieve levensstijl die zo belangrijk is om gezond te blijven. Ook kun je natuurlijk zelf groenten en fruit kweken, verser en gezonder kan niet!
4. Connectie met je roots
Al sinds het begin van het Neolithicum rond 11000 jaar v.Chr. bedrijven mensen landbouw. Het bezig zijn met de aarde in de buitenlucht zit diep in onze genen verankerd en we voelen ons van nature fijn als we omgeven zijn door planten en bomen. Dit is niet zo vreemd als je bedenkt dat de mens duizenden jaren in de natuur heeft geleefd.
5. Voldoening Er zijn maar weinig dingen die zoveel voldoening geven als het resultaat van je harde
werk te kunnen bekijken, of het nou een grote bak salade is, verse tomaten of een mooie wilde bloemenweide.
6. Sociaal De wereldwijde (online) tuincommunity bestaat uit veelal enthousiaste mensen die een positieve en creatieve interesse delen. Vaak worden planten en zaden geruild en ideeën tips en ervaringen uitgewisseld.
7. De seizoenen
Door te tuinieren leer je de mooie dingen te waarderen van elk seizoen en deze ook meer mee te maken.
Keek je eerst naar de herfst als een koude, natte periode waarin je het liefst zou beginnen met je winterslaap, zo zie je nu de mooie pompoenen die je kunt oogsten, of de prachtige herfstkleuren in de bladeren van je zelf geplante toverhazelaar.
8. Het milieu
Een tuin biedt een kans om bij te dragen aan een betere leefomgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nestgelegenheid voor vogels in bomen en struiken, schuilplaatsen voor egels onder bladeren of takken, voedsel en schuilplaatsen voor insecten, en indien je een vijver hebt een schuil en woonplaats voor amfibieën. Door onder andere de enorme snelheid van de verstedelijking en de intensieve landbouw zijn deze plekken helaas steeds harder nodig.
Door Sam van Rootselaar
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.