Down to Earth: Gardening Wisdom. Monty Don

De cover van Down to Earth

Dat Monty Don een van de meest bekende personen op tuingebied is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat Monty ook auteur is? Hij schreef verschillende boeken, waaronder Down To Earth: Gardening Wisdom.

Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over allerlei onderwerpen waaronder planten in potten, gazonsverzorging, plagen, compost, snoeien, gereedschap, verschillende tuinstijlen en de seizoenen. Hierover geeft Monty zijn mening, gebaseerd op 50 jaar tuinervaring. Deze is vaak onderbouwd en aangevuld met voorbeelden uit zijn eigen tuin, Longmeadow, van waaruit hij ook Gardener’s World presenteert.

In het tweede deel van het boek behandelt Monty de werkzaamheden en bijzonderheden van de verschillende maanden van het jaar.

Het boek is overzichtelijk en mooi vormgegeven. Er staan prachtige foto’s in, veelal door hemzelf gemaakt in zijn tuin Longmeadow. (Een erg mooie foto staat op pagina 91 waar een compositie te zien is van Sleutelbloemen, Hosta’s, Varens en Camassia naast de vijver). De tekst leest fijn, het is verdeeld in overzichtelijke alinea’s, voorzien van koppen. Je kunt het boek van voor naar achter lezen, maar ik gebruik het ook vaak als een gids.

In het boek komt het karakter van Monty goed naar voren. Hij komt op een prettige, bescheiden manier to the point. Doordat de mening van Monty telkens goed onderbouwd is met ervaringen uit de praktijk komt hij deskundig over. Het schrijven van Monty krijgt ook vaak een persoonlijke noot, omdat het verweven is met voorbeelden van de manier waarop hij tuinieren ervaart. Zijn visie op de verbondenheid van alles wat leeft en zijn respect daarvoor spreken mij hierin erg aan.

Heb je je wel eens afgevraagd wat Monty in een bepaalde situatie zou doen, of heb je een mentor nodig bij het tuinieren? Dan kan ik je dit boek absoluut aanraden.

Jaar van uitgave: 2017.

Aantal pagina’s: 272

Uitgeverij: Dorling Kindersley Limited, a Penguin Random House Company

ISBN: 978-0-2413-1827-0

Taal: Engels

Vergelijkbare berichten