Pas deze planten nu toe om je urban jungle interieur een knallende start te geven!

De urban jungle

Het is razend populair en niet zonder reden, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat planten in ons interieur positieve effecten hebben op ons humeur, concentratie, productiviteit en gezondheid. Zowel in huis als op de werkvloer geven planten ons een gevoel van ontspanning en schoonheid. Er is een groeiende behoefte aan een meer natuurlijke omgeving, en dat zie je goed terug in de urban jungle trend. Het toepassen van planten in ons interieur gecombineerd met natuurlijke materialen en kleuren haalt dit gevoel bij ons naar boven. Maar welke planten kun je nu het best toepassen voor een instant-jungle effect?

Gebruik lagen

Net als in de tuin is het mooi om planten zo neer te zetten dat er lagen ontstaan. Zo krijg je een natuurlijke compositie en vergroot je het gevoel van diepte. In de tuin wordt er meestal onderscheid gemaakt tussen drie lagen: de boomlaag, struiklaag en kruidlaag. (Ook heb je de moslaag, maar dit is voor in het interieur denk ik niet echt van toepassing). Simpelweg betekent dit dat je van boven naar beneden drie niveaus hebt waar planten groeien. In principe kun je dit effect in je interieur al met drie verschillende soorten planten creëren.

Rainforest_vertical

de boomlaag, struiklaag en kruidlaag. Bron; T. R. Shankar Raman [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

boomlaag

Voor de boomlaag kies je natuurlijk voor mooie grote soorten. In het wild zijn dit vaak bomen van meters hoog, zeker de ficussen. In de woonkamer halen ze dan ook makkelijk de twee meter. Geschikte soorten zijn onder andere Ficus elastica, Ficus lyrata, Ficus benjamina, Kentia howea forsteriana, Strelizia nicolai, Caryota mitis, Pachyra aquatica, Areca palmen.

Struiklaag

downstairs-interior-decoration-interior-design-757060
De Ficus werkt prachtig als boomlaag en de varens als kruidlaag. Een struiklaag had hier nog iets toe kunnen voegen. Photo by Brennan Tolman from Pexels

Kies voor de struiklaag de planten die er net tussen in zitten. Soorten die hiervoor geschikt zijn? Monstera Deliciosa (gatenplant), Strelizia reginae (paradijsvogelbloem), Scindapsus (een van mijn favorieten), Phoenix Canariensis, Musa dwarf cavendish (dwergbanaan), Schefflera, Dracaena marginata, Polyscias aralia, Alocasia macrorrhiza

37675350645_e8fe163e21_z
De befaamde Monstera deliciosa ‘variegata’ is eigenlijk ook geschikt voor de boomlaag als hij wordt opgebonden als klimplant. bron

Kruidlaag

De kruidlaag bestaat uit planten die in het regenwoud, waar veel van onze kamerplanten vandaan komen, de onderbegroeiing vormen. Deze planten blijven relatief laag. Kies bijvoorbeeld voor; Anthurium, Spathiphyllum (lepelplant), Calathea, Alocasia wentii, Philodendron, Croton, Varens, Sanseveria, Peperomia soorten, Pilea.

33457186082_d99da8f8b5_z
Calathea en Spathiphyllum in de kruidlaag. bron

Hangplant, of plant op een tafel/zuil

Daarnaast kun je ook met een hangplant een bepaalde laag nabootsen of opvullen, hang hem hiervoor op de hoogte van welke laag je wilt uitbeelden. Dit kan ook door een lage plant op een tafel of zuil te zetten. Soorten? Chlorophytum (graslelie), Phalaenopsis (vlinderorchidee), Varens, Scindapsus, Ceropegia Woodii (chinees lantaarnplantje), Bromeliaea, Hedera (klimop). Ook mooi voor deze toepassing zijn (hang)terraria met bijvoorbeeld Tillandsia (luchtplantje).

Met deze lagen in gedachte kun je de mooiste composities ontwerpen. Kies hiervoor wel soorten die qua standplaats dezelfde eisen stellen.

Bronnen:

https://www.researchgate.net/publication/274476416_The_effect_of_indoor_plants_on_human_comfort

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vegetatielaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *