Verbluffende planten! 1. Hertshoornvaren on steroids!

De meeste mensen kennen hem wel, de Hertshoornvaren, en dan vooral de soort Platycerium bifurcatum, die op grote schaal wordt gekweekt voor verkoop als kamerplant. Nou, deze heeft ook een grote broer (of zus), die ik vorige week op een foto tegenkwam, ik was meteen verkocht! Hij heet Platycerium superbum, en heeft een enorme WMG factor! (Wow Must Grow). Dit ding is echt enorm en zeer indrukwekkend, je moet het haast zien om het te geloven.

Bekijk in deze video hoe groot ze zijn!

Een plant met een…voet?

De plant is een Epifyt wat betekend dat hij op andere planten groeit zonder ze lastig te vallen. Hoe hij dat doet? Hij heeft een soort bladeren, die als een voet om te stam heen vouwen, en zo houdt hij zich vast! Uit deze voet groeien bladeren die aan de achterkant op een plek bedekt zijn met sporen.

Sporen zijn in de evolutie eigenlijk de voorlopers van zaden, wat betekend dat deze plantensoort, net als andere varens al heel lang bestaat op de aarde. De Hertshoornvaren lijkt er niet meer op, maar de eerste varenachtige planten kwamen al in het laat-Devoon voor, dat is ongeveer 374 miljoen jaar geleden! Bron en Klik hier voor meer informatie over sporenplantenPlatycerium_superbum_3

bron: Tatiana Gerus from Brisbane, Australia [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

De plant groeit dus op een boom, maar hoe komt hij dan aan voeding zou je denken?

De bladeren waaruit de ‘voet’ bestaat, bestaan eigenlijk uit lagen die naar binnen toe langzaam verrotten tot compost wat de plant weer opneemt. De bovenkant van de varen is een soort trechter waar allemaal organisch materiaal invalt en dan verteert. Eigenlijk is de hertshoorn dus een levende compostbak.

Tropisch

De Hertshoornvaren is een tropische plant dus moet in ons klimaat in de winter naar binnen. Hij wordt nogal groot voor de woonkamer maar ach, een ficus wordt in het wild ook zomaar 30 meter hoog dus waarom niet gewoon proberen. Ik zie het al helemaal voor me, de enorme bladeren die als een soort overkapping over de stoel in de plantkamer hangen, doorschenen door sprankelend licht van de zachte ochtendzon. Ik zit er dan onder met gesloten ogen en een blik van tevredenheid op mijn gezicht.. (hij mag niet in de zon maar dat terzijde) (en de plantkamer is veel te klein maar dat terzijde).

23508186898_a0c4cee4ed_k
Bron: hier

Je kunt de plant kweken uit sporen of uit uitlopers, die pups heten. Kopen in het tuincentrum zit er niet in, dus de zoektocht online kan beginnen. Ben je ook zo onder de indruk van deze prachtige reus, of heb je vragen of tips? Laat het weten in de comments of op facebook!

Heb je genoten van dit artikel? Vergeet dan niet om het te liken/sharen! Volg The wild gardening ook op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuws, interessante weetjes, komende artikelen en tuinverhalen.

4 comments

  1. Lang geleden hing deze plant bij m’n oma , en niet alleen bij haar, boven de deur ( kleintjes). Nooit geweten dat het zo’n aparte en oeroude plant is. Een heel interessant artikel waar zaken instonden die ik niet wist. Leuk en leerzaam. Zin gekregen om er 1tje te kweken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *