Verbluffende planten! 2. Drakaea: Deze orchideeën zijn ongelooflijk!

Ken je dat gevoel dat je verbluft raakt door de natuur? Dat sommige planten en dieren zo bijzonder zijn dat je je ogen niet gelooft? Een van de meest bijzondere die ik ooit heb gezien zijn de 10 soorten orchideeën uit het geslacht Drakaea, die afkomstig zijn uit het zuidwesten van Australië. Ze hebben een wel heel bijzondere manier ontwikkeld om zich te vermeerderen!

Drakaea gracilis. Photo by Kevin Thiele from Perth, Australia [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Wesp

De orchideeën uit het Drakaea geslacht worden alleen bestoven door een unieke soort wesp uit de familie Thynnidae. De vrouwtjes van de wespen die deze orchidee bestuiven kunnen niet vliegen. De vrouwtjes klimmen op een grasspriet en trekken de mannetjes aan door een feromoon, een geurstof te produceren. De mannetjes komen hier op af en pakken de vrouwtjes op. De paring vind dan plaats, en tegelijkertijd voedt het mannetje het vrouwtje dan. Daarna wordt ze weer neergezet, kruipt naar de grond om haar eitjes te leggen in een keverlarve en sterft kort daarna.

Het mechanisme

De bloem van de Drakaea bestaat uit twee delen: een deel die stuifmeelzakjes bevat, en een deel die op het vrouwtje van de wesp lijkt. Tussen deze delen zit een soort scharnier. De bloem produceert een chemische stof die het feromoon van de vrouwtjeswesp imiteert, en trekt zo het mannetje aan. Het mannetje wil het nepvrouwtje graag meenemen en probeert haar op te pakken, maar door de vliegbewegingen die hij maakt scharniert de bloem zo, dat de wesp tegen de stuifmeelzakjes aankomt.

De stuifmeelzakjes zijn bedekt met een soort lijm, die er voor zorgt dat ze aan de wesp worden geplakt. De orchidee laat als de lijm droog is de wesp los, die vervolgens met stuifmeelzakjes en al weg vliegt. De wesp gaat opnieuw opzoek naar een vrouwtje en bij de volgende orchidee probeert hij weer om het nep vrouwtje op te pakken. De bloem scharniert, en de wesp bestuift de bloem door met de vastgeplakte stuifmeelzakjes tegen de stempelzuil van de bloem aan te komen. Zo is het proces compleet.

Zie op de foto hieronder het paarse ding wat het vrouwtje moet voorstellen, en daartegenover het stuifmeel in de stempelzuil. Tussen de twee steeltjes zie je een soort scharnier zitten die het mogelijk maakt dat de twee delen naar elkaar toe bewegen. Wil je zien hoe dit in zijn werk gaat? Zoek dat op Youtube naar ‘Hammer Orchid’.


Drakaea glyptodon -Brundrm [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons
Een nieuweling

In tegenstelling tot de Hertshoornvaren die we in een eerder artikel bespraken is de Orchidee vrij jong te noemen in de evolutie. Dit is duidelijk te zien aan het heel geavanceerde mechanisme die de plant heeft ontwikkeld om zich voort te planten, in vergelijking met de relatief simpele sporen van de eerste planten. Orchideeën hebben nog meer bijzondere trucs die ze toepassen om zich te vermeerderen, daarover meer in komende artikelen!

Vind je dit een interessante post en wil je meer weten over orchideeën en andere interessante planten, evenals tuintips- en tricks, weetjes en nieuws? Schrijf je dan in voor notificaties via email en volg/like/deel de website thewildgardening.com op Facebook en instagram! Op deze manier help je de website en zorg je ervoor dat meer andere mensen ook kunnen genieten van alle bijzondere, leuke en interessante dingen die planten ons te bieden hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *